fbpx

December 2020 werd ik samen met 2 andere coaches benaderd door Glamour Magazine 🙂 Hieronder lees je het hele artikel.

Glamour raakte via online banenplatform Magnet.me in gesprek met carrièrecoaches Katelijne van Tienhoven, Monte Königs en Willemijn Buijn over hoe je als student/starter in 2021 succesvol je carrière kunt kickstarten. Wij delen de highlights van het inspirerende gesprek in vijf praktische tips hieronder. Doe er je voordeel mee!

First things first: “Hoe kom je erachter wat je wil?”

Denk na over waar je vrolijk van wordt en waar je energie van krijgt (mensen!), waar je goed in bent (verbinden!) en wanneer je het beste presteert (onder de druk!). Is werken in de zorg/transport iets voor jou?

“Gesprekken met mensen in je netwerk (familie, vrienden, studiegenoten) die al wat werkervaring hebben, kunnen je inzicht geven over die ene baan die je op het oog hebt en je vertellen hoe een werkweek eruit ziet. Het helpt ook om je omgeving (en jezelf) te vragen over welke talenten en vaardigheden je bezit die je kunt inzetten bij een bedrijf. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en ontdek je wat je wil,” aldus de coaches.

Dat gezegd hebbende, uiteindelijk moet je ook gewoon stoppen met nadenken en dingen gaan proberen. Wie niet waagt, wie niet wint. Stages en traineeships (of versnelde omscholingsprogramma’s met praktijkervaring) zijn ideaal voor het begin van je carrière. Van die ervaring leer je: je komt erachter wat je écht leuk vindt, waar je goed in bent, of beter in wil worden. En je bent weer een praktijkervaring rijker. Als starter draait het om kilometers maken. Leren, groeien, bouwen. En ondertussen vallen en opstaan.

Voorbereiding is het halve werk

Juíst in deze tijd waarin ‘de nieuwe manier van werk zoeken’ hoogtij viert (komen we zo op terug) is voorbereiding key! Investeer tijd in en geef aandacht aan een flashy CV, een video-motivatie of beiden. You never get a second chance to make a first impression. Je moet opvallen. Wat nog meer: be present and presentable (lees: je mugshot moet on pointzijn) op platformen als LinkedIn en Magnet.me. Je profiel moet up-to-date zijn, zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft wat voor baan je zoekt, waar je interesses liggen en wat je expertises zijn. Het helpt als je actief interactie zoekt met je zakelijke online netwerk. Door te reageren op relevante posts en zelf ook een keertje een inspirerend artikel over jouw branche te delen. Op deze manier kom je eerder in het vizier van mogelijke werkgevers. Ook recruiters zullen je sneller benaderen.

“Extra tip: het is ontzettend waardevol om eens iemand te benaderen die bij een bedrijf werkt (en een functie bekleedt) waar jij interesse in hebt. De persoon in kwestie kan je een nog realistischer beeld geven van hoe de baan en het inhoudelijke werk is,” aldus de coaches. Wellicht kan hij of zij ook wel iets voor je betekenen of mag je een dagje meelopen om écht sfeer te proeven. En wie weet laat je een onuitwisbare indruk achter.

Omarm de nieuwe manier van werken zoeken

Online sollicitatiegesprekken en digitale in-house dagen zijn de nieuwe norm wanneer het aankomt op het vinden van een baan. Dat is toch anders dan wanneer je je mogelijke nieuwe baas (of collega) real life de hand kan schudden. En hem of haar kan overdonderen (in a good way) met jouw sprankelende persoonlijkheid en aanstekelijke enthousiasme. Hoe je alsnog het beste haalt uit digitaal solliciteren? Nou, zo dus:

  1. Test al je technologie zorgvuldig uit: van de WiFi tot de laptop, de micen de webcam: álles moet naar behoren werken, zorg dat er geen ruis is.
  2. Check je omgeving: kies een rustige plek met een neutrale back-dropen draai geen was, het draait om jou: make sure all eyes are on you!
  3. Dress to impress: kies kleding die past bij de functie waar je op solliciteert, better yet: kies kleding waar jij je femine en fijn in voelt en vergeet niet te testen hoe de kleding op beeld overkomt.
  4. Focus op je gesprekspartner: tijdens het videobellen zie je vaak je gesprekspartner op groot scherm, en jezelf in een hoekje. Laat je niet afleiden door je eigen beeld. Plak desnoods een post-it op je laptop, zodat je niet naar jezelf kijkt.
  5. Rond het gesprek netjes af: met een korte samenvatting van de highlights die jullie besproken hebben, vraag wat de eventuele vervolgstappen zijn en bedank hem of haar voor het fijne gesprek.

De sollicitatietip der sollicitatietips

Je hebt jouw droom baan gevonden en wil solliciteren? De carrièrecoaches delen hun ultieme sollicitatietip. Komen ze:

Katelijne: “Een motivatiebrief is geen CV in verhaalvorm! Het is een kans om te vertellen wie je bent, waar je voor staat en wat je motivatie is om de baan te willen. Dit maakt je authentiek. Sluit de brief af met wat je denkt concreet toe te voegen aan het bedrijf. Dit allemaal wel in maximaal een pagina, anders is het weer te lang.”

Monte: “Solliciteren gaat om het vinden van een wederzijdse match. Ze willen niet alleen dat jij iets kan maar ook dat je past bij het team en je kan vinden in de bedrijfswaarden. Besteed hier dus aandacht aan.”

Willemijn: “Know your stuff. Doe grondig onderzoek naar het bedrijf waar je gaat solliciteren zodat je diepgaande vragen kan beantwoorden over de sector, concurrenten en producten waar zij zich mee bezig houden.”

Enne, wat als het nou niet lukt om een baan te vinden?

Je hebt alles geprobeerd en toch lukt het niet om een baan te vinden. In deze tijd ben je zeker niet de enige. Wat nu? Geef niet op! Wees in de tussentijd niet te hard voor jezelf, je doet tenslotte je best. Het is belangrijk dat je blijft doorzetten, want sollicitatieprocessen duren lang en wanneer er veel kandidaten zijn is het – remember this – lang niet altijd persoonlijk wanneer je niet wordt gekozen.

“Leer van je afwijzingen. Dus vraag jouw contactpersoon (of recruiter) waarom jij het niet bent geworden en of ze nog tips hebben. En probeer het niet altijd alleen te doen. Vraag om hulp aan iemand in je omgeving die werkervaring heeft en naar jouw CV en motivatiebrief kan kijken. Je kunt ook een sollicitatiegesprek met die persoon oefenen zodat je nog beter wordt in het beantwoorden van lastige vragen,” aldus de coaches.

Tot slot: om te voorkomen dat je straks een lange tijd geen werkervaring opdoet, is het handig om job-wise te kijken waar vraag naar is. Stel je flexibel op en ga na waar ze helpende handjes nodig hebben.

Go get ‘em, carrièretijgers!