fbpx

In het Engels spreekt men van fulfillment. Ik hou van dit woord, maar als ik dit vertaal naar het Nederlands krijg je vervullend, vervuld leven…. Dit klinkt zwaar en ouderwets in mijn oren. Sommige woorden moet je gewoon niet vertalen vind ik.

Maar waarom vind ik dit dan zo’n mooi woord?

Als je weet wat je belangrijk vind in het leven, worden veel doelen duidelijker en kan je op koers blijven als je leven van koers dreigt te veranderen. Je kan dan weer terug grijpen naar de vragen:

  • Wat doet jouw hart sneller slaan?
  • Wat is de prik in jouw limonade?
  • Wie wil je om je heen?
  • Wat is ècht belangrijk voor je?

En zo kan je dus een fulfilled leven leiden.

Ja, lekker makkelijk gezegd Willemijn, maar waarom zit dan op het moment 1 op de 5 medewerkers thuis als gevolg van stress en burn-out? (bron; OESO)

Bovenstaande vragen zijn niet altijd makkelijk te beantwoorden.

We denken vaak te moeilijk na en we zoeken te hard in deze veeleisende wereld. We worden 40 richtingen tegelijk op getrokken door de verwachtingen van anderen en onze huidige verantwoordelijkheden.

Om ons leven nog lastiger te maken, worden we ook nog eens naar beneden gehaald door stemmetjes die tegen je zeggen; “Wie denk je wel dat je bent?” “Het is te riskant.” “Je verdient het niet.”

Het zou zo fijn zijn als we weer klein en makkelijk denken, zoals een peuter die nog vrij de wijde wereld in keek met een frisse blik.

De meeste coachees komen met plannen en doelen om te ontsnappen aan de gevangenis waarin ze nu zitten. Ze hebben een tunnel gegraven in de hoop een weg naar buiten te vinden. Ze gaan naar yoga, meditatiecursus, ademhalingscursussen voor de ontspanning. Sporten om zich even beter te voelen en even niet te hoeven denken.

Ik zeg niet dat deze activiteiten niet helpend zijn, maar gewoon stilstaan bij de basisvragen die we onszelf kunnen stellen om te ontdekken; “Wat zijn mijn waarden in het leven en wat wil ìk” Dat is het begin.

Coachees komen buiten adem van achter hun leven aanhollen bij mij, ze proberen aansluiting te vinden of een voorsprong te nemen op dat ze ooit op een dag kunnen leven zoals ze hun leven echt willen. Bijvoorbeeld; “Als ik nu promotie maak of extra uren maak, dan is mijn huis eerder afbetaald en heb ik meer geld” “Als ik de baan van mijn dromen vind dan ben ik pas gelukkig“ “Als mijn werkgever het licht ziet, dan wordt mijn baan te beter doen.”

We leven ons leven vaak terwijl we ons adem inhouden. Fulfillment is niet iets wat je kan verkrijgen of bezitten. Je moet het leven!

 

Lijkt het je ook niet heerlijk om een zinvol en gelukkig (fulfilled) leven te leiden? Maar weet je niet zo goed hoe? Ik geef je graag door middel van coaching je een zetje in de rug, zodat je de antwoorden vindt die je in je hebt.