fbpx

Boss over je eigen leven, in groep 3

Mijn broer postte een foto van zijn dochter. Het onderschrift luidde: “Eerste dag in groep 3! Cato bij de afscheidsknuffel: Ik ben echt zó blij!” Die avond belde ik Cato.

Ik: “Hé Cato! Hoe was je eerste schooldag in groep 3?”

Cato: “Ik ben zo blij.”

Ik: “Wat maakt je zo blij?”

Cato: “Ik mag nu eindelijk leren lezen, schrijven en rekenen!”

Ik: “Te gek lieverd! Heb je vandaag al een woord geleerd?”

Cato: “Ja, het woord ik.”

Ik: “Wow Cato wat goed! Dat is het belangrijkste woord en je hebt het ook nog eens als eerste woord geleerd!”

Cato: “Echt??!!! Is dat echt zo?”

Ik: “Jazeker Cato. Jijzelf ben het belangrijkste in het leven. Ga maar lekker eten en straks dromen van alle dingen die je geleerd hebt. Tot snel.”

Broer: “Ze kan niet stoppen met glimlachen. Bedankt dat je belde.”

– Het woord ‘ik’ komt al vroeg in het leven, vaak veel eerder dan je er erg in hebt. –

Wie ben ik, wat wil ik en waar ben ik allemaal goed in? En nog verder: hoe ga ik dit inzetten? Deze vragen stelde ik mijzelf een aantal jaar geleden. Ik liep daarvoor helemaal vast. Door nu echt eens in de vraag te duiken, realiseerde ik me dat ik over deze vragen in de voorafgaande jaren niet had kunnen nadenken. Ik rolde immers altijd van baan in baan en van relatie in relatie.

Toen ik eenmaal bij een coach belandde en zij mij deze vragen stelde, vond ik dat dus best lastig. Mijn coach stelde mij zeer direct en consequent ‘de vraag op de vraag’. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest antwoorden.Ja, euh. Nou, gewoon: Willemijn, ik woon in Amsterdam? Ik heb momenteel een baan maar ik zou wel wat anders willen, want ik mis wat in mijn werk. Ik heb een kleine club leuke vrienden en ik hou van reizen en mijn relatie van 8 jaar is net over…

“Oké », zei ze toen. “Laten we hiermee beginnen: waar liggen je talenten en kwaliteiten; waar krijg je energie van?”

“Hmm…talenten, waar krijg ik energie van? Nou, ik vind het leuk om met mensen te werken en teams te begeleiden en ze enthousiast te maken.”

– En zo begon mijn reis naar míjn ‘Boss over mijn eigen leven.’ –

Die ene vraag

Waarom denk ik hieraan terug? Steeds vaker hoor ik van mijn coachees dat ze niet weten wat ze willen, waar ze moeten beginnen, wie ze nog zijn in deze gejaagde wereld die bolstaat van de torenhoge verwachtingen?Terwijl het zulke mooie vragen zijn. Vooral de ‘Wie ben ik’.

Deze vraag is in het leven enorm belangrijk en helpt je in zoveel situaties:

  • Het vinden van de juiste studie en/of baan;
  • Het krijgen van de juiste baan en behouden van die goede baan;
  • Het begrijpen waarom je dingen doet die je doet;
  • Het vinden, bouwen en onderhouden van fijne relaties.

Wanneer ik deze vraag aan mijn coaches voorleg, krijg ik standaard eerst de loopbaan- en studiehistorie te horen. En wat aangestipte highlights op persoonlijk vlak: “Ik ben open, gezellig, kan goed met mensen omgaan, ik houd van organiseren.  Kijk, ik snap de politiek correcte antwoorden wel hoor. Daar niet van. Maar leveren ze iets op? Dus vraag ik door: hoe zien anderen jou? Waarin ben jij uniek? Daarop volgt lang niet altijd een antwoord. En ja, dat snap ik ook wel! Want hoe vaak vragen we elkaar nou eigenlijk naar dit soort zaken? Waar vind je mij uniek in of op welk punt zou ik mij nog kunnen ontwikkelen?

Maar die ene vraag, ‘Wie ben ik’, dient een doel. In het tomeloze lawaai dat alle social media geven, raken we onszelf kwijt. De teksten en berichten die er worden gedeeld, bevestigen de denkfout dat dat alles mogelijk is, als je maar er hard voor werkt. Dat is wat we te horen krijgen, toch? We willen nóg interessanter zijn dan de ander. Maar wat als dat gewoon niet meer lukt, omdat iedereen écht leuk en gelukkiger is dan jij? Dat is natuurlijk niet zo, maar zo voelen we dat wel. Op zo’n moment weet je het even niet meer.

Mijn verdieping

De laatste jaren heb ik mijzelf verdiept in deze wereld. Door eerst zelf de reis te maken, en door een gedegen coachopleiding te volgen om mijn coach- en trainerskwaliteiten nog verder uit te diepen.Nu ben ik zelfs zo ver gekomen dat ik internationaal gecertificeerd ben als coach. Al mijn levenservaring, werkervaring en coachingsskills heb ik gebundeld in een programma, waarin ik mijn authentieke zelf meeneem in deze belangrijke vragen. Ik noem het programma Boss over je eigen leven.

Jouw kans

Half oktober start ik met de online training Boss over je eigen leven.  Zit jij in het laatste jaar van je studie, wil je een studieswitch maken, ga je binnenkort solliciteren of ben je in je huidige baan op zoek naar je echte talenten? Wil je weten waar jij bekend om staat en leren dit beter te verwoorden én in te zetten?

Stap met mij in jouw avontuur! Binnenkort ga ik los met een nieuwe groep om vier weken lang jou en jouw talenten goed in kaart te brengen.  En leer ik je dit alles in actie om te zetten. Wil je op de hoogte blijven over deze online training? Of weet je nu al zeker dat je meedoet? Stuur mij dan een mailtje met JA naar willemijn@will2be.nl

Heb je behoefte aan aanvullende informatie of heb je andere vragen? Dan mag je natuurlijk ook altijd even mailen of bellen.

Kortom,  genoeg mooie dingen om samen de wereld mooier te maken. Maar we beginnen met jou, dus: mail JA naar willemijn@will2be.nl en je ontvangt binnenkort meer info.